Annenin kan grubunun Rh negatif, babanın kan grubunun Rh pozitif olduğu durumlarda kan uyuşmazlığı ihtimalinden söz edilir.
Kan uyuşmazlığı neden tehlikelidir?
Eğer bebeğin de kan grubu rh pozitif ise, bebeğe ait kan hücreleri annenin sistemine geçerek, antikor denilen savunma maddelerinin üretilmesine sebep olabilirler. Bu maddeler daha sonra bebeğin kanına geçerek bebeğin kan hücrelerine saldırıp kansızlık yaratabilir.
Kan uyuşmazlığı olmaması için ne yapmalıyız?
Kan uyuşmazlığı gelişmemesi için hamilelere kanamaları olduğunda, 28. haftada ve doğum sonrası kan uyuşmazlığı önleyici iğne yapılır. Böylece bebeğin kanına karşı antikor oluşması önlenmeye çalışılır.
Kan uyuşmazlığına bağlı bebekte kansızlık gelişirse ne yapılır?
Kan uyuşmazlığına bağlı kansızlık gelişmesi durumunda bebeğin haftası büyükse doğum önerilebilir. Bebek küçükse anne karnındaki bebeğe kan nakli yapılması gerekebilir. Kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme genelde ilk gebelikte değil ikinci gebelikte ortaya çıkar. Bu sebeple ilk gebelikte anne adaylarının kan uyuşmazlığına karşı korunması önemlidir.
Kan uyuşmazlığı testim pozitif çıktı, bebeğimde kesin kansızlık oluşur mu?
Kan uyuşmazlığı testi pozitif olan gebeler yakın takip edilirler. Bebekte doppler ultrason ile kansızlık bulguları araştırılır. Kan uyuşmazlığı testi pozitif çıksa bile kansızlık oluşmadan da bebek sağlıkla doğabilir. Fakat takipte bebeğin doppler ile incelemelerinin yapılması hayati önem taşır.