Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) nedir?

Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) nedir?

Gebeliğin 24. haftasından sonra  ortaya çıkan şeker yüksekliğine gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) denilir.

Gestasyonel diyabet tanısı nasıl konulur?

Gebeliğin 24-28. Haftalarında belli miktar şeker içeren içecekler içilerek kan şekerine bakılır. Yükselme mevcut ise gestasyonel diyabet tanısı konulur. Bunun için 50 gram şeker içeren veya 75 gr şeker içeren solüsyonlar kullanılabilir. 50 gram şeker yüklemesinde birinci saat tokluk kan şekeri yüksek çıkarsa 100 gram şeker içeren bir solüsyonla ikinci bir test yapılması gerekir. Değerler çok yüksek çıkarsa bu ikinci teste gerek kalmaz. 75 gram şeker yüklemesi ise tek seferlik bir testtir. Yükseklik saptanırsa gestasyonel diyabet tanısı konulur.

Gestasyonel diyabetin tedavisi nedir?

Gebeye önce takip etmesi gereken bir diyet listesi verilir. Günlük parmak ucu kan şekeri ölçümü önerilir. Kan şekerleri diyete rağmen yüksek seyrederse insülin başlanması gerekir.

Gestasyonel diyabet bebeğime zarar verir mi?

Gestasyonel diyabetli hastalar şeker takiplerine dikkat ederlerse bebeklerinin bu durumdan zarar görme ihtimali oldukça azdır. Fakat kontrolsüz kan şekeri bebeğe zarar verebilir. Bu dönemde annenin tedaviye uyması ve doktoruyla koordine olması çok önemlidir.

Gestasyonel diyabet doğum sonrası geçer mi?

Gestasyonel diyabet çoğu zaman doğum sonrası geçer fakat kişinin ilerleyen yıllarda şeker hastalığına yatkınlığı olduğunu gösterir. Doğum sonrası şekerin yüksekliğine ve insülin kullanımına bağlı olarak belli bir dönem kan şekeri takibi gerekebilir. İnsülin ihtiyacı olan gebelerde bile genelde tam iyileşme görülür. Lohusalık bitiminde ise her hastaya şeker açısından tetkik edilmeleri önerilir.

Gestasyonel diyabet ile gebelik öncesi diyabetin farkı nedir?

Gebelik öncesi diyabeti olan hastaların gebe kalmaya karar verdiklerinde kan şekerlerini düzenlemeleri çok önemlidir. Çünkü gebelik öncesi şeker düzeyleri, erken haftalarda özellikle bebeğin organ gelişimi zamanında yüksek seyrederse bebekte organ anomalilerine sebep olabilir. Gestasyonel diyabet ise daha ileri haftalarda ortaya çıktığı için organ anomalisi görülmez. Her iki diyabet şeklinde de bebeğin suyunun artması, iri bebek doğumu, bebekte doğum sonrası yenidoğan yoğun bakıma girme ihtimalinde artış, fetal kayıpta artış meydana gelebilir. Fakat bu komplikasyonlar özellikle gebelik şekerinin takip edilmediği ve kontrolsüz kaldığı durumlarda görülmektedir.