Detaylı ultrason nedir?

Detaylı ultrason nedir?

Detaylı ultrason bebeğin organlarının gelişiminin değerlendirildiği bir ultrason muayenesidir. Detaylı ultrason diğer isimleriyle ayrıntılı ultrason, üç boyutlu ultrason gebelik döneminin en önemli incelemelerinden biridir.

Detaylı ultrason hangi gebelik haftasında yapılır?

Gebelerin 20-24. haftalarda bu incelemeyi yaptırmaları önerilir. Bu muayenenin 20-24. Gebelik haftasında yapılmasının sebebi, bu haftalardaki bir bebeğin vücudunun her yeri ultrason probuna yakın gelecek şekilde yer değiştirip serbestçe hareket edebilecek kadar küçük, fakat organ gelişimi değerlendirilebilecek kadar gelişmiş ve büyük olmasıdır. Ayrıca bu haftalarda bebeğin kemikleri ultrasonda parlaklık yaratarak organların görüntüsünü engelleyecek kadar kalınlaşmamıştır.

Detaylı ultrasonu kimler yapabilir?

Detaylı ultrason muayenesi, çok daha net görüntü elde edilen ileri düzey ultrason cihazları ile, bu işin eğitimini almış kişiler tarafından yapılır. Ülkemizde bu eğitim perinatoloji uzmanlarına verilmekle birlikte, radyoloji uzmanları ve bu konuda ayrıca kendini geliştirmiş kadın doğum uzmanları da bu muayeneyi yapabilirler. Perinatoloji uzmanının artısı incelemede bir sıkıntı görülmesi durumunda gebenin bir sonraki adımını belirlemek ve uygulamaktır.

Detaylı ultrasonda nelere bakılır?

Detaylı ultrason incelemesinde bebeğin kol ve bacakları,el ve ayakları, yüzü, kalbi, akciğerleri, midesi, safra kesesi, böbrekleri, karaciğeri, omurgası ve kafa içi yapıları incelenir. Ayrıca bebeğe kan akışını sağlayan rahmin atardamarlarının akımı, bebeğin plasentası ve rahim ağzı uzunluğuna bakılır. Bunlarda bir sorun görülmediği takdirde bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması ihtimali yapılan çalışmalara göre %70 civarındadır.

Bu incelemede ayrıca büyümeye başlayan bebeğin görüntüleri anne ve babaya gösterilerek anne-bebek bağlanmasına yardımcı olunur. Bebeğin üç boyutlu görüntüsünü görmek pek çok anne-baba adayı için duygusal bir deneyimdir.

Detaylı ultrasonda her hastalık görülür mü?

Detaylı ultrasonla ilgili bilinmesi gereken bazı yetersizlikler de mevcuttur. Bazı beyin, böbrek ve barsak hastalıkları ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilirler. Bazı genetik hastalıklar ultrasonda hiçbir bulgu vermez. Dolayısıyla incelemenin doğal olması çok iç rahatlatıcı bir bulguyken, maalesef bebekte hiçbir hastalık olmadığını da garanti edemez.

Detaylı ultrasonda anormallik saptanması durumunda ne yapılır?

Detaylı ultrason yaptırmak isteyen ebeveynlerin aklındaki önemli bir soru ise incelemede bir anormallik çıkarsa ne olacağıdır. Her türlü fetal anormallik genetik hastalıklarla birlikte olabileceği için gebeye genetik inceleme amacıyla amniyosentez yani bebeğin sıvısından örnek almak önerilir. Bunu istemeyen gebelerde bile, bebekte bilinen bir organ anormalliği varsa (kalp, barsakların dışarda olması, sırtında açıklık olması vb.) doğumun bebeğe acil müdahele ve gerekliyse operasyon yapılabilecek bir hastanede olması önerilir. Özellikle kardiyak anormalliklerde bebeğin bu konuda uzman bir merkezde doğumu ve takibi hayati önem taşır. Eğer incelemede bebeğin doğduktan sonra hayatta kalmasına engel olacak bir anormallik tespit edilirse aileye gebeliği sonlandırma seçeneği sunulabilir.